Ai o proprietate întinsă sau una izolată, undeva în munți, spre exemplu? Își dorești să fie supravegheat fiecare centimetru pătrat, dar lipsa curentului electric te cam pune în încurcătură? Nu-i panică, pentru că există sisteme de supraveghere care funcționează și fără curent electric. Și nu este vorba despre câini sau niște camere de jucărie. Chiar există camere de supraveghere care înregistrează fără pic de conectare la priză.
Soluții de Alimentare pentru Camere de Supraveghere
Sursa foto: merkur.de
Cu siguranță te întrebi care sunt camerele de supraveghere merg fara curent? Ei bine, sunt cele care au panou solar.
Această soluție este perfectă pentru tine, dacă îți dorești supravegherea proprietății fără a depinde de o sursă de curent electric sau dacă nu ai una prin preajmă.
Camerele de supraveghere cu panou electric te scutesc de factura pentru un astfel de serviciu. În plus, sunt foarte ușor de instalat, pentru că nu ai nevoie de cabluri întinse peste tot.
Dacă, de exemplu, își rămîne nesupravegheat un colț al proprietății, alege o cameră mai mică, pe care să o instalezi exact acolo unde este nevoie, dar cu o vedere panoramică la 360 de grade.
Sistemul de supraveghere cu panouri solare îți poate fi de ajutor pentru întreaga proprietate, dacă îți dorești costuri reduse cu curentul electric. În acest caz alege un sistem cu mai multe camere pe care să le amplasezi astfel încât să filmeze punctele importante ale gospodăriei.
Dacă alegi o astfel de variantă, adică un sistem de supraveghere alimentat prin panouri solare și îți faci probleme pentru eficacitatea lui, claritatea imaginilor și modul de înregistrare a acestora, nu e cazul. Și asta pentru că acest tip de sisteme sunt la fel de performante și au aceleași calități ca cele conectate la o priză.
Adică: au sistem de infraroșu, pornesc înregistrarea în momentul în care detectează mișcare, au unghiuri largi de vedere, imaginile înregistrate sunt 4K și au mai multe modalități de instalare, au chiar și detecție umană AI. Așa că nu este cazul să îți faci griji, un sistem cu panouri solare este exact la fel de eficient ca unul conectat la sistemul de electricitate clasic.
Instalarea și Configurarea Sistemelor Autonome
Sursa foto: manomano.it
Instalarea unui sistem de supraveghere poate părea intimidant, dar dacă citești cu atenție instrucțiunile totul devine mai ușor. Urmează pașii de instalare și la final vei avea o zonă supravegheată 100% cu ajutorul energiei solare.
- Alege locația pentru panoul solar- pentru a te asigura că sistemul este conectat la sursa de energie, iar panoul este mereu în bătaia soarelui, alege un loc perfect pentru asta. Montează-l într-o poziție în care primește maximul de raze solare posibil, pe tot parcursul zilei.
- Montează camerele de supraveghere - alege locurile din care camerele pot surprinde cel mai bine și cât mai mult din zona pe care o dorești supravegheată. De asemenea, reglează unghiul acestora astfel încât imaginile să fie cât mai clare și îndreptate către zona dorită.
- Conectează componentele- după ce ai instalat panoul solar și camerele, urmează interconectarea acestora și conectarea camerelor la router-ul de internet și la acumulatori. Fii atent la acest pas și folosește toate instrucțiunile pe care le-ai primit în kit-ul sistemului.
- Configurează sistemul- ultimul pas este configurarea sistemului. Și de această dată, kit-ul primit este cartea de căpătâi. Citește cu atenție fiecare pas și descriere pentru ca la final sistemul să funcționeze perfect.
Mentenanța și Troubleshooting
Sursa foto: luxtec.it
În plus față de sistemele de supraveghere conectate la curent electric, la cele cu panou solar apare întreținerea acestuia. Pentru a te asigura că funcționează bine și captează cât mai mult din razele soarelui, șterge panoul solar o dată la 1-2 luni pentru a îndepărta praful și mizeria depuse. Folosește o lavetă moale, apă călduță și un detergent ușor pentru a evita zgârierea și în niciun caz nu folosi substanțe chimice sau bureți abrazivi.
În rest, mentenanța se face la fel ca la celelalte sisteme de supraveghere: lentila camerelor trebuie curățată periodic pentru a surprinde imaginile cât mai clar. La fel, folosește o lavetă umedă, moale, pentru a nu le zgâria.
În momentul în care faci curățarea sistemului, verifică și dacă unghiurile camerelor nu sunt mișcate, dacă cablurile sunt bine legate, dacă conexiunile funcționează în parametrii.
De asemenea, periodic verifică nivelul de încărcare al bateriei pentru a te asigura că funcționează optim, mai ales în perioadele cu lumină solară redusă. Fă sta în cazul în care nu ai o aplicație prin care poți verifica starea bateriei în timp real. Pentru a-i prelungi durata de funcționare, așează bateria undeva unde este ferită de razele directe ale soarelui sau de frigul extrem și înlocuiește-o la intervalul de timp specificat în instrucțiunile de folosire.
Verificarea întregului sistem este bine să fie făcută o dată la 3 luni pentru a te asigura că totul funcționează perfect și să nu ai surprize neplăcute.
În tot acest proces de instalare și mentenanță a unui sistem de supraveghere cu panouri solare consultă întotdeauna instrucțiunile producătorului. Dacă sistemul are aplicație de monitorizare, folosește-o pentru a primi alerte în caz de defecțiuni sau probleme, mai ales dacă îl instalezi într-o zonă cu acces dificil.
Așadar nu te speria de faptul că zona pe care dorești să o supraveghezi nu are acces la curent electric. Există sisteme de supraveghere care se pot alimenta cu energie solară, iar specificațiile și calitatea imaginilor sunt la fel de performante ca cele ale camerelor alimentat cu electricitate.