După ce ai ales sistemul de supraveghere necesar nevoilor tale, urmează instalarea. Apoi reglajul camerelor este următorul pas important. Este absolut obligatoriu să faci reglajul camerelor pentru a te asigura că sunt perfect calibrate pentru zona de supravegheat și că vor înregistra cele mai clare imagini.
Importanța reglării corecte a camerelor de supraveghere
Sursa foto: cctv.co.uk
Prima reglare a camerelor de supraveghere se face după instalare. Este evident că trebuie adaptate setările la zona pe care o supraveghează, a unghiurilor de filmare, etc. Apoi, reglajul se face periodic dar și după intemperii, pentru că un vânt foarte puternic le-ar putea mișca.
Reglajul periodic este important pentru că în acest fel te asiguri că totul funcționează perfect și imaginile surprinse sunt de cea mai bună calitate.
Îmbunătățirea calității imaginii
Pentru o calitate bună a imaginilor este nevoie de reglaj camere supraveghere. Aici este vorba despre compresia imaginilor, a rezoluției, setările IR, dar și locul unde sunt amplasate camerele și unghiul de filmare. Dacă toate elementele de amplasare și reglaj sunt îndeplinite, imaginile vor fi clare și detaliile vor fi distinse ușor atunci când este cazul.
Optimizarea acoperirii zonei supravegheate
Camerele vor avea un unghi mai larg de supraveghere dacă sunt montate în locurile perfecte pentru asta. Atunci când alegi locul unde vor fi montate camerele, ține cont de:
- Obiectivele supravegheate- ce vrei să supraveghezi? Intrările în locuință, curtea, intrarea în curte, hala unde ai afacerea?
- Punctele critice- depistează locurile prin care ar putea intra cineva prin efracție sau ar putea pătrunde fără prea mare efort
- Accesul la energie și rețea- dacă alegi un sistem wireless atunci ai mai puține griji și trebuie să te pliezi doar pe rețeaua de energie. Este o idee bună dacă nu vrei încă un rând de cabluri. Acest tip de camere este perfect atât pentru exterior, cât și pentru interior.
Camera de supraveghere tripla 5K, WIFI, 12MP, 32 GB, PTZ, CCTV, zoom 10x
Creșterea eficienței sistemului de securitate
Sistemul de securitate pe care îl alegi pentru supravegherea spațiului tău, indiferent că este vorba despre locuință, birouri sau locația afacerii, are o eficiență crescută încă din fabricație. Dar, pentru a beneficia la maxim de el este necesar să urmezi toți pașii- atât de instalare, cât și de configurare.
Astfel, atunci când alegi locurile unde vei instala camerele de supraveghere, alege-le în funcție de înălțimea și unghiul care să îți ofere cea mai largă imagine și cea mai clară. Evită locurile întunecate și blocajele vizuale.
Cât despre imagini, asigură-te că alegi spațiul de stocare cel mai bun pentru tine fie că este vorba despre un hard sau cloud. Fă update-urile necesare softului și integrează sistemul de supraveghere cu alte sisteme de securitate pe care le ai instalate.
Nu în ultimul rând, calitatea imaginilor surprinse este vitală. Alege pentru asta camere HD sau chiar 4K.
Reglarea poziției și unghiului camerei
Sursa foto: securitastechnology.com
Cu siguranță că îți dorești de la camerele de supraveghere să cuprindă în imagini cât mai mult din suprafața supravegheată. Pentru asta este necesar să alegi foarte bine atât unghiurile de filmare, cât și înălțimea la care sunt montate dispozitivele.
Alegerea locației optime de montare
Alegerea locurilor în care vei amplasa camerele de supraveghere ține de mărimea spațiului, de nivelul de securitate pe care ți-l dorești, de zona în care se află locația. Dar, există cîteva locuri general valabile unde ar trebui amplasată o cameră:
Intrările principale- montează una din camere astfel ca ea să surprindă intrarea în casă, în curte, în birou. Așa vei ști în orice moment cine a intrat și a ieșit din locația supravegheată.
Spațiul de lucru sau birou- aceasta este o zonă de interes pentru tine dacă deții o afacere.
Parcare- în cazul în care ai în flota afacerii mai multe autovehicule, este necesar ca acestea să fie supravegheate atunci când se află în parcare.
Recepții sau locațiile de vânzare- aceste zone sunt unele cheie atunci când vine vorba despre afacerea pe care o conduci, evident, în funcție de specificul ei. Dar este necesar să fie supravegheate pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în astfel de zone ”nevralgice”.
Zone de trecere- cum sunt holurile sau aleile. De aici pot fi surprinse imagini de ansamblu ce pot completa altele, suprinse în interiorul sau exteriorul unei clădiri.
Curte și grădină - astfel de zone ce fac parte din gospodărie trebuie supravegheate în ansamblu, pentru că este nevoie de o monitorizare completă a proprietății.
Ajustarea unghiului de vizualizare
Sursa foto: help.lorextechnology.com
După ce ai stabilit în mare, zona pe care dorești să o supravegheze camera și ai ales locația pentru montare, următorul lucru la care trebuie să te gândești este unghiul de vizualizare. Specificațiile tehnice ale camerelor de supraveghere spun dacă acestea pot fi reglate la unghiuri mai mici sau mai mari.
Dacă alegi un unghi mai mic, de exemplu de 60 de grade, atunci detaliile vor fi mai specifice. Dacă vei alege un unghi de 90 de grade, atunci zona filmată va fi mai mare, dar detaliile mai puțin clare.
Eliminarea punctelor moarte
După ce ai montat toate camerele de supraveghere, fă un test. Vizionează imaginile de pe fiecare cameră în parte și identifică cât din suprafața totală au surprins în imagini. Pentru a mări suprafața și a elimina puncte care nu se văd pe camere, modifică poziția acestora sau chiar unghiul de vizualizare. Pentru o obține cele mai bune imagini care să acopere cât mai mult, și în funcție de ceea ce ai nevoie, pentru unele camere poți păstra un unghi mai mic, iar pentru altele un unghi mai larg, imaginile completându-se astfel reciproc.
Dar, pentru a fi sigur că ai acoperit cât mai mult din suprafața de supravegheat, mai ales dacă aceasta este una generoasă, alege un sistem cu mai multe camere.
Optimizarea setărilor de imagine
Sursa foto: freepik
Odată alese cele mai bune locații pentru instalare și după ce ai făcut reglajul unghiurilor de vizualizare, urmează ”finețurile”, adică setările de imagine. Sunt foarte importante, pentru ca imaginile suprinse să fie clare, detaliate, pentru ca atunci când e nevoie să apelezi la ele să poată fi identificat un număr de înmatriculare sau fizionomia unei persoane.
Ajustarea focalizării și clarității
Focalizarea este importantă pentru a pentru a obține claritate maximă în zona dorită. Focalizarea se poate face manual ori automat.
Dacă alegi reglarea manuală, reglează lentila camerei astfel încât zona de interes să fie cea mai clară în imagine.
Dacă alegi reglarea automată, atunci este nevoie să ții cont de:
- rezoluție- trebuie setată la cea mai mare valoare
- reducerea zgomotului de imagine- pentru asta trebuie activate filtrele din setările camerei și astfel vei obține o claritate excelentă.
- iluminarea potrivită- zona supravegheată trebuie să fie iluminată corespunzător. Pentru imagini bune pe timp de noapte alege o cameră cu infraroșu.
Reglarea luminozității și contrastului
Setările de lumină și contrast trebuie verificate în funcție de iluminarea și condițiile de mediu. Pentru imagini clare pe tot parcursul anului, aceste setări trebuie verificate și modificate în funcție de anotimp.
Dacă este nevoie suplimentați sursa de lumină aferentă camerei de supraveghere. Este important acesta spect, deoarece o iluminare uniformă va duce la imagini cu contrast scăzut sau zone prea luminoase sau prea întunecate.
Contrastul poate fi și el prea mare sau prea mic dacă setările de luminozitate nu sunt bine făcute sau lumina insuficientă.
Configurarea balanței de alb
Balansul de alb trebuie să fie adecvat condițiilor de iluminare, astfel că acesta se reglează imediat după reglarea luminozității.
Un balans de alb greșit setat va duce la imagini mult prea puternice sau prea șterse, în comparație cu realitatea. Imaginile vor fi astfel nerealiste și nu vor fi de ajutor dacă este nevoie de anumite detalii.
Verificarea și întreținerea periodică
Sursa foto: localpros.co.za
Verificarea periodică a sistemului de supraveghere garantează o funcționalitate bună a acestuia și o calitate continuă a imaginilor.
Programul de verificări lunare și trimestriale
Verificările lunare sau trimestriale ale camerelor de supraveghere ar trebui să intre în rutină. Sunt necesare pentru întreținerea sistemului, iar în cazul în care sunt constatate defecțiuni costurile sunt reduse dacă se iau măsuri din timp.
Camerele bine întreținute vor furniza imagini excelente timp îndelungat și permanent. Nu vei avea imagini clare doar o lună-două pe an, după întreținere, ci mereu.
Întreținerea și verificarea periodică reduce riscul defecțiunilor neașteptate care vor duce la o sincopă în înregistrarea imaginilor de supraveghere.
Adaptarea regulată a setărilor asigură calitatea imaginilor, setare ce este necesar a fi adaptate condițiilor de mediu.
Curățarea lentilelor și carcasei
În timpul reviziilor periodice curățarea lentilelor nu trebuie să lipsească. Pentru claritate, acestea trebuie șterse de praf, la fel și senzorii camerelor, pentru a păstra funcționalitatea în parametrii optimi.
Camerele și carcasa trebuie curățate și după o ninsoare, pentru că zăpada depusă le va afecta funcționarea sau claritatea imaginilor. La fel, ar trebui să se întâmple și după ploaie sau îngheț.
Actualizarea firmware-ului
Aveți în vedere actualizarea periodică a firmware-ului și a soft-ului pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii de procesare a imaginii. Actualizarea periodică a acestora optimizează funcționarea și securitatea camerei.
Toate setările camerelor de supraveghere sunt importante și interconectate. Locul unde sunt așezate camerele asigură o acoperire vizuală cât mai mare a zonei supravegheate, unghiul de vizualizare asigură calitatea detaliilor, setările de imagine vor duce la filmări în culori naturale, realiste, luminoase, iar întreținerea periodică va asigura funcționalitatea pe termen lung a sistemului. Niciunul dintre aceste aspecte nu este de neglijat și pentru ca sistemul tău de supraveghere să funcționeze la parametrii optimi timp îndelungat, ține seama de ele și nu ignora niciuna.