Camerele de supraveghere sunt folosite în mare parte pentru spațiul exterior al casei, pentru hale industriale sau curțile acestora. Dar, și la interior este nevoie de supraveghere. Și aici este vorba despre birouri, spații mici de producție sau chiar locuința proprie.
Vestea bună este că pentru fiecare tip de spațiu sau nevoie de supraveghere spionescu.ro are o soluție datorită faptului că oferă cele mai bune tipuri de camere de supraveghere.
Camere de Supraveghere pentru Interior
Sursa foto: clearview-communications.com
Interiorul unei clădiri sau locuințe are de cele mai multe ori nevoie de supraveghere. Asta dacă dorești să fie filmat tot ceea ce se întâmplă în biroul pe care îl conduci sau în locuința ta, atunci când nu ești acasă.
Specificații tehnice camere interior
Camerele de interior sunt de obicei mult mai mici față de cele pentru exterior, unele pot sunt special concepute pentru a fi ascunse.
Pentru că este vorba despre un spațiu închis, unde ar putea fi de interes și discuțiile ce se poartă, cele mai multe camere de interior au și microfon.
În funcție de performanța imaginilor pe care ți-o dorești, poți alege o cameră după rezoluția video pe care o oferă: full HD, HD sau 4K, dar și în funcție de tipul de lentilă, pentru a surprinde cât mai mult din spațiul supravegheat: fixă (unghi de vizualizare constant), varifocală (permite ajustarea zoom-ului și a unghiului) sau cu unghi larg (între 90° și 180° pentru acoperire extinsă).
Conectivitatea este de asemenea importantă, pentru că acest aspect dictează dacă ai nevoie de mai multe, mai puține cabluri sau deloc. Opțiunile sunt: wi-fi, ethernet, bluetooth sau protocol ONVIF.
Imaginile pot fi stocate pe card, cloud sau NVR/DVR.
Felul în care se alimentează camera este de luat în calcul, poate chiar în funcție de necesități: dacă vrei să filmeze continuu atunci alimentarea la priză ar fi cea mai bună soluție, iar dacă ai nevoie de supraveghere punctuală, alimentarea de la baterii este perfectă, ceea ce permite și schimbarea locației camerei.
Tipuri de camere pentru interior
În funcție de ceea ce ai nevoie pentru a fi supravegheat, alegerea unei camere de interior este destul de simplă măcar dintr-un punct de vedere: să fie vizibilă sau ascunsă.
Dacă ai nevoie să afli ce se întâmplă în casa ta atunci când nu ești prin preajmă, atunci o cameră ascunsă este cea mai bună soluție. Poate vrei să supraveghezi bona sau să știi cum se descurcă copiii atunci când sunt singuri.
Poți alege o cameră de dimensiuni reduse pentru care să găsești cel mai bun loc pentru a o amplasa.
Mini camera ascunsa cu infrarosu WiFi, HD, night vision, neagra - V380
Dacă însă ți-e mai la îndemână, alege să faci supravegherea printr-o cameră ascunsă deja într-un ceas electronic sau unul de perete.
Dacă însă vrei să supraveghezi bebelușul în timp ce doarme sau se joacă, sau chiar o persoană vârstnică ce necesită atenție permanentă, atunci alege o cameră specială pentru asta. Are încorporat un microfon și un difuzor, astfel că vei putea conversa cu persoana filmată.
Camera video de supraveghere bebelusi/copii WiFi, HD, night vision, unghi 355°, senzor de miscare
Costuri camere interior
Prețul camerelor de supraveghere de interior variază între 100 și 500 de lei. Valoarea acestora este dată de specificații: caliatea imaginilor, stocarea acestora, modul de alimentare, de instalare. Alege ceea ce ai nevoie în funcție de toate aceste aspecte.
Camere de Supraveghere pentru Exterior
Sursa foto: sirixmonitoring.com
Pentru exterior camerele de supraveghere trebuie să aibă câteva caracteristici în plus față de cele pentru interior. Dar și aceste aspecte se aleg în funcție de suprafața supravegheată și ceea ce îți dorești să obții de la imaginile suprinse.
Caracteristici camere exterior
Una din cele mai importante caracteristici de luat în calcul este alimentarea camerelor de supraveghere, pentru că acest aspect dictează locul în care pot fi amplasate. Alege astfel camere cu alimentare la curent electric sau cu panou solar.
Tot din acest punct de vedere, al conectivității și cablurilor, fii atent la modul de stocare al imaginilor. Dacă alegi camere wi-fi vei avea nevoie de cabluri mai puține, și doar de un cablu dacă alegi conectare PoE (Power over Ethernet).
Stocarea imaginilor este următorul aspect de analizat: aceasta se poate face local(card microSd sau Conectare la NVR), în cloud sau se poate face integrare cu sisteme smart(compatibilitate cu aplicații mobile sau suport ONVIF pentru integrare cu alte dispozitive).
Pentru că este vorba de un spațiu exterior și cel mai probabil ai nevoie de imagini atunci când se întâmplă ceva în acel spațiu, camerele cu detectarea imaginii sunt potrivite, pentru că înregistrarea va porni doar atunci când se detectează mișcare, astfel că se va salva spațiu de stocare. De asemena, recunoașterea facială este importantă, mai ales dacă se surprinde o infracțiune.
Night vision este o dotare deosebit de importantă, mai ales atunci când suprafața supravegheată ar putea fi expusă hoților. Aceste infracțiuni au loc mai ales pe timpul nopții, așa că o cameră de supraveghere eficientă trebuie să surprindă imagini calitative și în lipsa luminii naturale.
Rezistența la condițiile meteo și materialele din care este fabricată camera sunt aspecte la fel de importante, deoarece sistemul va fi expus atât razelor solare, cât și ploii, ninsorii și vântulului.
Modele populare camere exterior
Dacă suprafața pe care vrei să o supraveghezi este mai mare, cu siguranță că ai nevoie de un kit de supraveghere. Poți alege unul cu 4 sau 8 camere pe care să le instalezi astfel încât să acopere întreaga suprafață.
Sistem supraveghere video cu 8 camere Ultra HD 4K, DVR 4 canale, transmisie live - PK-8HB718
Pentru supravegherea intrării în casă și a spațiului din jurul acesteia, o cameră dublă ar putea fi suficientă. Specificațiile îi permit să ofere o imagine panoramică amplă a zonei, dar și să facă zoom pentru a captura mai multe detalii.
Dacă ai nevoie de supraveghere video a unui spațiu în care nu este acces la energie electrică, atunci o cameră cu panouri solare este alegerea. O astfel de cameră este la fel de performantă ca cele alimentate la priză, așa că vei avea la dispoziție toate detaliile unei imagini extrem de clare.
Prețuri camere exterior
Camerele de exterior pot avea prețuri pornind de la 350- 400 de lei până în jurul a 900- 1.000 de lei. Prețul este dat de numărul de camere încorporate, de specificațiile acestora.
Dacă este vorba însă de un kit de camere de supraveghere, atunci evident că prețul este mai mare. În funcție de numărul de camere ce îl compun, prețul poate varia între 2.400 și 3.000 de lei. Din nou, caracteristicile sistemului fac și ele diferența, așa că alege exact ceea ce ai nevoie pentru suprafața pe care dorești să o supraveghezi.
Camere de Supraveghere IP și Wireless
Sursa foto: knx.org
Camerele de supraveghere IP pot fi wireless, dar cele wireless nu sunt neapărat IP. Dacă alegi după aceste criterii, atunci trebuie să știi ce înseamnă fiecare și cum te poate ajuta în supraveghere.
Avantajele camerelor IP
Prescurtarea IP vine de la Internet Protocol. Mai exact, camerele IP trimit informațiile prin internet către un sistem de stocare. Acest proces folosește un dispozitiv special, numit switch, care conectează mai multe camere și le alimentează cu energie. Imaginile sunt salvate automat pe un hard disk, stick USB, în cloud sau alte tipuri de memorie. Tot ce este înregistrat poate fi vizionat de la distanță, de pe calculator, telefon sau alte dispozitive, cu ajutorul unei aplicații dedicate. Acesta este doar unul din multele avantaje ale unui sistem de supraveghere IP:
-
Vizualizare de la distanță- poți vedea imaginile de pe cameră de oriunde te afli, fără să ai nevoie de dispozitive sau programe speciale. Fie că ești acasă, în vacanță sau în altă țară, poți verifica ce se întâmplă în spațiul supravegheat.
-
Calitate video mai bună- camerele IP surprind imagini foarte clare, de calitate superioară. Acestea pot surprinde detalii fine, cum ar fi fețele oamenilor sau numerele mașinilor, chiar și când se folosește funcția de zoom.
-
Comunicare bidirecțională- unele camere au microfon și difuzor, ceea ce permite un dialog între tine și cel care se află în fața camerei. Poți vedea cine este la ușă și discuta cu acea persoană.
-
Stocare și notificări- camerele pot salva imaginile în siguranță pe internet, pe calculatorul tău sau pe un aparat special. Dacă detectează mișcare sau sunete suspecte, îți trimit alerte pe telefon, prin mesaj sau notificări.
-
Setări ajustabile- în funcție de nevoi, se poate schimba calitatea imaginii și viteza de redare a videoclipurilor, astfel încât să se potrivească cu viteza internetului sau spațiul de stocare disponibil.
-
Mai puține cabluri- unele camere au nevoie doar de câteva fire pentru a funcționa, iar altele sunt wireless.
Sisteme wireless pentru supraveghere
Sistemele de supraveghere wireless transmit imaginile video de la camerele de supraveghere spre dispozitivul de înregistrare, fără să utilizeze cabluri fizice sau conexiuni cu fir. Acest tip de camere au și ele avantaje:
-
Ușor de instalat- sistemele de supraveghere wireless sunt foarte simplu de instalat deoarece nu trebuie să fie conectata cu cabluri. Acest lucru face ca instalarea să fie rapidă și accesibilă.
-
Flexibilitate- camerele wireless pot fi plasate oriunde tocmai datorită faptului că transmiterea imaginilor nu depinde de niște cabluri. Dacă vrei să schimbi locul camerelor poți face asta foarte ușor.
-
Mobilitate- unele camere wireless pot fi mutate rapid, fiind ideale pentru spații temporare sau pentru situații în care locația supravegheată sau unghiul de filmare trebuie modificate frecvent.
-
Acces de la distanță -aceste sisteme pot fi controlate de la distanță prin telefon, laptop sau tabletă, imaginile putând fi vizionate live, de oriunde.
-
Costuri reduse- fără cabluri de instalat, costurile inițiale ale unui sistem wireless sunt mai mici decât cele ale unui sistem tradițional cu fir.
Camera de supraveghere tripla 5K, WIFI, 12MP, 32 GB, PTZ, CCTV, zoom 10x
Costurile camerelor IP și wireless
Dacă este vorba despre o cameră simplă, mică, ce poate fi ascunsă, costul poate pleca de la 100 de lei. Prețul crește pe măsură ce sistemul este mai sofisticat și are mai multe specificații, precum și în funcție de numărul de camere pe care îl are. În acest caz prețul poate fi în jurul a 500-600 de lei. În schimb, prețul unui kit cu 4 camere poate fi de 2.000 de lei, iar al unuia cu 8 camere de 3.000 de lei sau mai mult.
Camere cu Funcții Avansate
Sursa foto: iotinsider.com
Majoritatea camerelor de supraveghere sunt acum performante atât din punct de vedere al specificațiilor, cât și din punctul de vedere al calității imaginilor. În funcție de ceea ce ai nevoie în supraveghere, alege sistemul potrivit.
Camere cu vedere nocturnă
Camerele cu vedere nocturnă au încorporate diferite tehnologii care permit filmarea unor imagini extrem de clare chiar și în condiții de lumină redusă sau chiar beznă totală. În cele mai multe cazuri camerele au sistem infraroșu și sensibilitate la lumina redusă, ceea ce permite înregistrarea imaginilor la o calitate superioară. O astfel de specificație este obligatorie la o cameră de supraveghere, mai ales dacă este una exterioară, care filmează o proprietate sau o afacere.
Sisteme PTZ și zoom
Camerele de supraveghere PTZ (Pan-Tilt-Zoom) pot să se rotească, să se încline și să mărească imaginea de la distanță. Aceste camere sunt ideale atât pentru filmări panoramice, cât și pentru detalii precise. Datorită versatilității lor, sunt utilizate frecvent în intersecții, spații publice, zone aglomerate, ansambluri rezidențiale, grădini sau locuri de relaxare. Modelele Speed Dome, așa cum mai sunt numite sistemele PTZ, pot schimba rapid unghiul de filmare și pot supraveghea mai multe zone datorită lentilei care se rotește 360° pe orizontală și 90° pe verticală. Unele variante includ LED-uri infraroșii puternice care asigură imagini clare și culori fidele, chiar și pe timp de noapte.
Prețuri camere avansate
Camerele de supraveghere, chiar dacă sunt dotate cu sisteme avansate, au prețuri accesibile. Acestea se învârt în jurul a 3.000 de lei, prețul fiind direct proporțional cu întreaga tehnologie de care dispun camerele.
Camere pentru Afaceri și Spații Comerciale
Sursa foto: linkedin.com
Birourile și spațiile comerciale trebuie și ele supravegheate, pentru a te asigura că totul este în regulă atât în timpul programului, cât și pe timp de noapte. Dar, pentru astfel de amplasamente alegerea camerelor de supraveghere este diferită față de cea pentru o casă.
Sisteme profesionale pentru firme
Pentru sediile de firme și birouri, cele mai indicate sunt sistemele cu o singură cameră. Acestea se pot roti și la 360 de grade, astfel că dacă suprafața nu este foarte mare o singură cameră este suficientă. Dacă însă spațiul este ceva mai larg, se pot instala 2 camere în unghiuri opuse ale camerei. Sunt bidirecționale, așa că dacă ai ceva de transmis angajaților, o poți face prin intermediul ei.
Camere pentru retail și depozite
Magazinele sau depozitele, halele mari în general, au nevoie de camere de supraveghere performante. Pentru că este vorba despre zone întinse, cea mai bună alegere este un kit de supraveghere. Alege unul care suportă adăugarea de camere suplimentare, pentru că s-ar putea ca în viitor să ai nevoie de ele.
De asemenea, pentru că este vorba de spații frecventate de foarte multe persoane, riscul furturilor este ridicat. Dacă vei avea nevoie de imagini pentru a verifica astfel de acțiuni, atunci alege un sistem cu detectare AI, pentru că detaliile surprinse vor fi de mare folos.
Buget camere business
Camerele unice, potrivite pentru birouri, au prețuri care pornesc de la 240- 250 de lei. Investiția va crește dacă ai nevoie să instalezi două sau mai multe astfel de camere într-o încăpere.
În schimb, kit-urile potrivite pentru spațiile mari, hale, magazine, sunt ceva mai scumpe și pot ajunge și la 4.000 de lei. Dar, ia în considerare că este un sistem format din 4 sau mai multe camere, cu tehnologie de top.
Alege așadar camerele de supraveghere în funcție de tehnologia pe care o au integrată și de care ai nevoie. Orientează-te către o singură cameră dacă ai nevoie să supraveghezi o încăpere a locuinței sau către un kit complex dacă este nevoie de el într-un supermarket. De asemenea, poate nu ai nevoie de un zoom foarte puternic dacă alegi o cameră pentru a vedea ce face bebelușul tău, dar este nevoie de așa ceva dacă sistemul va supraveghea un birou.
Înainte de a te decide asupra tipului de cameră pe care vrei să îl cumperi analizează ceea ce ai nevoie și ce îți dorești să obții de la imaginile înregistrate.